Ana Roš

Rojena je bila leta 1972 v Šempetru pri Gorici očetu zdravniku in materi novinarki. Že od mladih nog se je navduševala nad športom, bila je tudi članica nacionalne Jugoslovanske smučarske ekipe, svojo ustvarjalnost pa pilila z urami sodobnega plesa. Po končanem študiju diplomacije na Tržaški univerzi se odloči slediti ljubezni in pristane v restavraciji Franko v lasti staršev svojega partnerja, Valterja Kramarja. V restavraciji najprej pomaga kot natakarica, na prelomu tisočletja pa svoje mesto najde v kuhinji kjer tudi ostane. Čez nekaj let z Valterjem prevzameta vodstvo restavracije, jo prenovita in poimenujeta Hiša Franko. Ana Roš leto za letom niza vse več uspehov, pojavlja se na številnih mednarodnih festivalih in konferencah. Leta 2016 izide epizoda o Hiši Franko v seriji Chef’s table, ameriške produkcijske hiše Netflix hkrati za svoje delo dobi Jabolko navdiha, priznanje Predsednika Republike Slovenije. Leto zatem jo revija Restaurant razglasi za chefinjo leta, Hiša Franko pa se zavihti na 69. mesto lestvice 50 najboljših restavracij sveta (50Best). Leta 2018 se Hiša Franko povzpne na 48. mesto, leta 2019 na 38. Mesto, leta 2020 Hiša Franko prejme prestižno priznanje 2 Michelinovi zvezdici. Kuhinja Ane Roš je zrcalo nje same, je odraz lokalnega okolja in sezone, je trajnostno naravnana in cenjena tako doma kot po svetu.