Peter Raspor

Življenjepis: Rojen v Dolgi poljani, 1954. Maribor: Pekovska šola (1971), živilska tehnična šol (1975). Ljubljana Živilska tehnologija, BF Univerza v Ljubljani. Diploma na živilstvu 1983 Zagreb: Doktorat iz področja biotehnologije (1987) London Institut Labatt 1989 podoktorska specializacija. Docent za področje biotehnologije in industrijske mikrobiologije(1989), izredni profesor (1992), redni profesor (1996). Ustanovitev katedre za biotehnologijo(1992)

Dela: Mlinotest Ajdovščina1969-86, Labatt (1987-89), Univerzi v Ljubljani (1989-2013). Univerza na Primorskem 2014-2016.

Pedagoško delo: Postavil je podiplomski študij biotehnologije na UL (1994); dodiplomski študij biotehnologije na BF(2004). mentoriral je 55 disertacij, 18 magisterijev, 145 diplom, med njimi ducat nagrajencev.

Raziskovalno delo: Vodil je več deset projektov: živilstvo, industrijsko mikrobiologijo in biotehnologijo ter varnost živil.

Bibliografija: SICRIS obsega 1810 enot,  214 znanstvenih člankov, preko 100 vabljenih predavanj

Nagrade in priznanja: Za svoje delo je med drugim prejel tri častne doktorate in tri najvišje državne nagrade.

Drugo: Sopostavljal LUI inkubator na UL,  pomagal pri nastanku 5 biotehnoloških podjetij. Vključen v sisteme kakovosti ISO in v mednarodne presoje kakovosti v visokem šolstvu. Snoval in vodil je sprejetje dveh deklaracij: o mikrobiologiji leta 2004, in deklaracija o hrani, prehrani in tehnologiji leta 2008. Postavil je tri kongresne mreže, ki so začele svojo pot v Ljubljani, CEFood 2002 , FEMS 2004 in EFFoST 2008.