Program konference

SVETOVNI DAN HRANE 2019
WORLD FOOD DAY 2019

s sloganom

»Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote«
»Our Actions are our future. Healthy diets for a #ZeroHunger world«

Vstopa v zaporedje dogodkov letnih konferenc »Hrana, prehrana, zdravje« v Sloveniji

saj obeležujemo

40. obletnico svetovnega dneva hrane,
220. obletnico izida prve kuharske knjige Valentina Vodnika,
in 200 let kar nam je predal vso svojo kulturno dediščino.

Ob letošnjem svetovnem dnevu hrane organiziramo konferenco, ki bo potekala v sredo, 16. 10. 2019, od 8:15 do 14:00.

KRAJ: Zdravstvena fakulteta UL, Zdravstvena pot 5, Ljubljana

PROGRAM KONFERENCE

8:15      POZDRAV ORGANIZATORJEV

prof. dr. Peter Raspor, predsednik, EFTN
g. Janez Podobnik, direktor, ECPD
dr. Jože Podgoršek, državni sekretar, MKGP

  • 1. SEKCIJA: Hrana in oskrba

Predsedujoči:
dr. Bojan Butinar (ZRS Koper), dr. Blaža Nahtigal (UVHVVR), dr.
Bety Breznik (MKGP)

8:30 Peter Raspor, Mojca Jevšnik, Andrej Ovca, Martina Cej,
Ali je Vodnik lahko še vedno vodnik v prehrani?

8:50 Jože Podgoršek, Tadeja Kvas Majer,
Prehrana in samooskrba – svet in Slovenija,

9:10 Andrej Raspor,
Prednosti in slabosti v načinih oskrbe potrošnikov s hrano

Razprava do  9:40.

  • 2. SEKCIJA: Hrana in varnost

Predsedujoči:
dr. Darja Barlič Maganja, FZ UP, Izola, dr. Andrej Kirbiš, UL-VF, Ljubljana

9:40 Elizabeta Mičović
Izzivi zavajajoče komunikacije s potrošniki

10:00 Mojca Jevšnik, Peter Raspor
Vplivi mehkih razvojnih trendov na  varnost prehranjevanja

10:20 Bogdan Vukosavljević
Vplivi sodobnih pogledov v zagotavljanju varnosti pri oskrbi s hrano,

Razprava do 10:30.
odmor do 11:00

  • 3. SEKCIJA: Hrana in prehrana

Predsedujoči:
dr. Igor Pravst, Nutris, Ljubljana, dr. Sonja Smole Možina, UL-BF, Ljubljana

11.00 Bojan Pahor, Lucijan Cenčič, Janja Kokolj Prošek, Martin Gosenca
Vpliv trdih razvojnih trendov na kakovost prehranjevanja

11:20 Andrej Ovca, Stojan Kostanjevec, Peter Raspor
Vplivi izobraževanja na oblikovanje prehransko zrelih oseb

11.40 Ksenija Ekart
Pasti zdravega prehranjevanja razvitih in nerazvitih držav

Razprava do 12:10.

12:30-14:00                     OKROGLA MIZA  

Vpliv politik na oblikovanje trendov preskrbe s hrano in prehranjevanje

Moderatorja:
dr. Blanka Vombergar (iztočnice in vodenje); VŽŠ Maribor,
Janez Podobnik, dr.med, (povzetek in zaključki); ECPD, Ljubljana

Sodelujoči:

dr. Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
dr. Ivan Eržen, namestnik direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje
dr. Emil Erjavec, dekan Biotehniške fakultete, Univerza v Ljubljani
dr. Ruža Pandel Mikuš, glavna urednica strokovne revije Dietetikus Zdravstvena Fakulteta Univerze v Ljubljani
dr. Marjeta Recek, vodja Sektorja za nenalezljive bolezni in živila, Ministrstvo za zdravje
dr. Dejan Škorjanc, vodja programske skupine Raziskave za zagotavljanje varne hrane in zdravja, Fakulteta za biosistemske vede, Univerza v Mariboru